Αγγειοχειρουργός Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ MD, MSc, PhD

Ο Ιατρός Χρήστος Καραθάνος του Στεργίου, γεννήθηκε το 1975 στη Λάρισα και είναι ειδικευμένος  Αγγειοχειρουργός.

Διδάκτωρ Ιατρικής (PhD) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στη Ενδαγγειακή Χειρουργική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Milano Bicocca, ενώ στα πλαίσια της συνεχόμενης Ιατρικής εκπαίδευσης παρακολουθεί με υποτροφία το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Θρόμβωση και Αντιθρομβωτική Αγωγή» της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Είναι πιστοποιημένος από το Κε.Σ.Υ. στη διενέργεια αγγειακών υπερήχων (Triplex αγγείων). Ο ιατρός έχει κάνει εξειδίκευση στην διάγνωση και αντιμετώπιση των Φλεβικών Παθήσεων στο Ευρωπαϊκό Φλεβολογικό Κέντρο (EVC) του Μάαστριχ της Ολλανδίας και του Άαχεν της Γερμανίας.

Διετέλεσε Επιμελητής Αγγειοχειρουργικής στην Πανεπιστημιακή Αγγειοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού  Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας από το 2014  μέχρι τις 31/12/2018 εκτελώντας ένα σημαντικό αριθμό εκλεκτικών και εκτάκτων επεμβάσεων που καλύπτουν όλο το φάσμα της αγγειοχειρουργικής, ενώ ήταν υπεύθυνος για το πρόγραμμα των φλεβικών επεμβάσεων με ενδοαυλική θερμική κατάλυση (Laser) στους ασθενείς με Κιρσούς- Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια.

Από το 2019 είναι Ακαδημαϊκός Υπότροφος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Πανεπιστημιακή Αγγειοχειρουργική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και επιστημονικός συνεργάτης του Αγγειοχειρουργικού Τμήματος του Πολυιατρείου Animus.

Είναι επίσης κάτοχος πολλών τίτλων εξειδικεύσεως, διεθνώς αναγνωρισμένων, στην  Επείγουσα Ιατρική και το Τραύμα (ATLS, APLS) καθώς και έχει συμμετέχει σε πλήθος μετεκπαιδευτικών σχολείων ως εκπαιδευτής και εκπαιδευόμενος με θέματα την Ενδαγγειακή Χειρουργική, τη Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια, τη Θερμική κατάλυση – Laser Σαφηνεκτομή,  την Σκληροθεραπεία των Ευρυαγγειών, την Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική  Αγωγή, την Ανευρυσματική Νόσο, την Καρωτιδική Νόσο, την Περιφερική Αρτηριακή Νόσο και το Διαβητικό Πόδι.

Έχει πλούσιο διδακτικό και εκπαιδευτικό έργο συμμετέχοντας ως διδάσκων και εκπαιδευτής στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Υπερηχογραφική λειτουργική απεικόνιση για την πρόληψη και διάγνωση των αγγειακών παθήσεων» του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το Ακαδημαϊκό Έτος 2015-16 και στο Διακρατικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΔΠΜΣ) «Ενδαγγειακές Τεχνικές» του Τμήματος Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Τμήμα Ιατρικής του Università Milano-Bococa Ιταλίας από το Ακαδημαϊκό Έτος 2017-18.

Είναι διδάσκων στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα παροχής Παθολογικής και Χειρουργικής Νοσηλευτικής Ειδικότητας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και του  Γενικού Νοσοκομείου Βόλου.

 Συμμετέχει στο προπτυχιακό πρόγραμμα διδασκαλίας με διαλέξεις στους φοιτητές Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το Ακαδημαϊκό Έτος 2014-15 έως σήμερα.

Είναι ενεργό μέλος στις παρακάτω επιστημονικές εταιρίες :

  1. Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και στην Αντιθρομβωτική Αγωγή (ΙΜΕΘΑ)
  2. Ελληνική Αγγειοχειρουργική Εταιρεία.
  3. Ελληνική Φλεβολογική Εταιρεία.
  4. European Society for Vascular Surgery.
  5. Balkan Venous Forum

Συγγραφέας πολλαπλών άρθρων και δημοσιεύσεων σε Ελληνικά και Ξένα επιστημονικά περιοδικά και εφημερίδες. Συνοπτικά το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο αναφέρεται παρακάτω:

  • Συμμετοχή σε 5 ερευνητικά πρωτόκολλα.
  • Επιβλέπων ή μέλος Τριμελής Επιτροπής σε 25 μεταπτυχιακές εργασίες.
  • Συγγραφή 2 μονογραφιών
  • Κριτής (reviewer) σε 6 ξενόγλωσσα διεθνή επιστημονικά περιοδικά
6 Τιμητικές διακρίσεις – Υποτροφίες από διεθνής οργανισμούς και συνέδρια
  • 38 δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα περιοδικά
  • 3 δημοσίευσεις σε ελληνικά περιοδικά
  • Συγγραφή 3 κεφαλαίων σε βιβλία
  • 40 Ανακοινώσεις σε Διεθνή συνέδρια
  • 35 Ανακοινώσεις σε Ελληνικά συνέδρια
  • 28 Διαλέξεις – Εισηγήσεις σε συνέδρια και Ημερίδες
  • Παρακολούθηση 76 Διεθνών και Ελληνικών Συνεδρίων